Exista un nivel al pulsului care sa ne ajute sa slabim? Exista multe controverse cu privire la raspunsul la aceasta intrebare. Multi oameni spun ca un puls moderat in timpul practicarii exercitiilor fizice e cel mai bun pentru slabit. Multii altii afirma insa ca un puls mare in timpul exercitiilor va avea cele mai bune efecte.
Persoanele care fac efort cu un puls moderat pentru a slabi, incearca sa-si mentina pulsul in anumite limite in timpul practicarii sportului. Limitele ar fi pana la 60-70% din pulsul maxim.
Varsta va determina intervalul corect. Iata un exemplu pentru o persoana de 22 de ani.
1. Pulsul maxim = 220 – varsta. Pentru o persoana de 22 de ani, pulsul maxim este de 198.
2. 198 x 0.60 = 119, limita minima.
3. 220 x .70 = 154, limita maxima.
Tinand cont de aceasta teorie, cea mai mare pierdere in greutate se va realiza daca pulsul se mentine in intervalul 119-154.
Logica teoriei are la baza modul cum se foloseste oxigenul. Pentru a arde grasime, corpul are nevoie de oxigen. Asa ca, daca faci sport la o intensitate prea mare la un moment dat nu vei mai avea suflu (abia vei mai putea vorbi) si nu vei avea suficient oxigen in organism. Asa ca nu vei arde grasime in mod eficient, vei arde in principal zahar care este stocat in muschi. Daca iti mentii pulsul in acel interval, majoritatea caloriilor arse vor fi din grasime.
Acesti oameni cred ca daca se goleste resursa de zahar din muschi, volumul muschiului va scadea in momentul cand va furniza energia. Scaderea volumului muschilor e ultimul lucru pe care il doresti atunci cand vrei sa-ti cresti masa musculara.
Aceasta abordare pare de bun simt, dar inainte de a lua o decizie ar fi bine sa analizam si cealalta abordare. Persoanele care vor sa slabeasca pe baza unui puls ridicat isi mentin pulsul la 80-85% din pulsul maxim.
Sa reluam calculul:
1. Pulsul maxim = 220 – varsta. Pentru o persoana de 22 de ani, pulsul maxim este 198.
2. 198 x 0.80 = 158, limita minima.
3. 198 x 0.85 = 168, limita maxima.
In functie de aceasta abordare, cea mai mare cantitate de grasime pentru o persoana de 22 de ani se va arde la un puls cuprins intre 158-168.
Deci care e logica daca se arde in principal zahar din muschi? Persoanele care abordeaza acest stil de exercitii fizice vor sa arda calorii in general, acesta e cel mai important lucru pentru ei. Ei spun ca desi numarul de calorii arse din grasime e mai mic, totusi e mai mare decat numarul de calorii arse la un puls mai mic.
In cele din urma, aceste persoane cred ca daca nu arzi zaharul stocat in muschi, corpul tau va stoca zaharul in plus de la urmatoarea masa sub forma de grasime.
Asadar, care e cea mai buna abordare cu privire la pulsul din timpul exercitiilor fizice?
In primul rand, eu cred ca scopul exercitiilor fizice este acela de a ne mentine corpul sanatos pentru toata viata. Aspectul frumos este un beneficiu colateral. Dar pentru a raspunde la intrebare mai direct, ar trebui sa lucram pe intervale. Cand lucrezi pe intervale, vei practica sport un anumit timp la puls normal apoi la puls ridicat samd.
De exemplu daca faci jogging sau exercitii cardio, ar trebui sa incepi cu 2-3 minute de exercitii usoare, iar apoi sa alergi 1 minut la intensitate mare. Alternarea e cea mai buna metoda de a practica exercitii fizice. Aceasta abordare iti va permite sa arzi grasime si zahar. Nu iti vei consuma toate resursele de zahar, asa ca iti vei salva muschii. De aseamenea ii vei permite organismului sa isi revina de pe urma pierderii de zahar cu ajutorul urmatorului pranz, corpul tau va acumula zahar, si nu grasime. In cele din urma acest tip de antrenament te va ajuta sa pierzi si din grasime.
Cu ajutorul antrenamentului pe intervale obtii ce e mai bun din ambele lumi. Vei avea un puls variabil folositor pentru slabit si vei arde atat zahar cat si grasime.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu