joi, 12 ianuarie 2012

Excesul de antrenament cardio - îngrașă!

Peste tot in centrele de fitness observam doamne si domnisoare care petrec ore intregi pe banda, la bicicleta sau sedinte lungi in sauna, ajungand dupa foarte multe sedinte de acest gen sa fie total demotivate pentru ca nu reusesc sa slabeasca sau scape de nedoritele aripioare.

Problema cea mai mare este ca sunt convinse pe deplin ca fac tot ceea ce trebuie pentru a putea scapa de kilogramele in plus, de celulita, pentru ca DA,  este adevarat, toata lumea stie ca activitatea aeroba favorizeaza consumul de grasimi si imbunatateste circulatia. Dar, din pacate, nu toata lumea stie ca excesul are efecte inverse, date de raspunsul endocrin la activitatea fizica.


Antrenamentele foarte lungi, extenuante pentru organism favorizeaza eliberarea de catre organism a cortizolului , cel mai mare inamic al luptei impotriva kilogramelor. Cortizolul este supranumit si hormonul  de stress, fiind secretat de catre gladele suprarenale ca urmare a unui stimul, care afecteaza organismul asemenea unui antrenament aerob excesiv.


Prezenta lui indica totodata si un semnal ca organismul se confrunta cu o situatie de urgenta, in cazul de fata antrenamentul excesiv, actionand ca un fel de „frana” pentru a putea reduce din daunele, care s-ar putea produce ca urmare a unui antrenament solicitant de lunga durata.


Asadar efectele acestui hormon asupra organismului si formei sale,  din punct de vedere fizic sunt: incetinirea metabolismului,  accelerarea retentiei de apa, catabolismului muscular si aparitia oboselii generale.

Un antrenament eficient pentru a slabi, trebuie in primul rand sa impiedice eliberarea de cortizol. Studiile au aratat ca nivelul cortizolului in organism incepe sa creasca dupa 20 de minute de activitate fizica si continua sa creasca pe parcursul activitatii. 


Antrenamentul cardiovascular trebuie sa aiba o durata de aproximativ 20-40 de minute, iar intensitatea lui nu trebuie sa fie foarte ridicata. Valorile frecventei cardiace trebuie sa se situeze in jurul a 70/80% din frecventa cardiaca maxima (adica pe durata efortului sa putem purta o conversatie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu