duminică, 25 martie 2018

Memoria musculară. Ce este și cum funcționează?

Atunci când te intorci în sala de antrenament după o pauză mai lungă, îți recapeți tonusul destul de repede – ”vinovat” de acest lucru se face memoria musculară.

Memoria musculară se definește ca o formă de memorie inconștientă care implică consolidarea unei acțiuni motorii prin repetiție. Exemple clare unde acționează memoria musculară se regăsesc în multe din activitățile zilnice care devin automatisme și se îmbunătățesc prin repetiție. Gândește-te la mersul pe bicicletă, utilizarea unei tastaturi sau a unui instrument muzical, practicarea artelor marțiale sau chiar dansul.

Cu ajutorul exemplelor de mai sus definiția stiințifică a memoriei musculare devine mai pământeană. Pare destul de logic faptul că dacă exersezi zilnic anumiți pași de dans, la un moment dat îi vei putea face „cu ochii-nchiși”. Explicația este că devin automatisme stocate î
n memorie. Iar această memorie poate fi accesată oricând.
Pe același principiu se explică și afirmația din prima fraza. Să presepunem că faci 2 ani antrenament constant cu greutăti si  stapanesti foarte bine fiecare mișcare. Apare o situație neprevăzută și timp de o lună pauză totală de la antrenamente. Când revii în sală, în timp destul de scurt, exercițiile și mișcările vor redeveni cunoscute și usor de executat.  Surprinzător, dar totuși logic. S-a activat memoria musculară !Așadar, o pauză mai lungă de la antrenamente nu este un dezastru. Uneori poate fi chiar benefică, dar despre acest subiect într-o postare viitoare. Rămâi aproape de noi.
Concluzie: Atunci când ești în sala de antrenament, încearca cât mai multe și mai complexe exerciții.
 
Exersează-le și învață mișcările corecte. Acestea se vor stoca în memorie și te vor ajuta să progresezi.

Ține minte: Creierul uman memorează mișcări, nu exerciții!

Inspirație: muscleforlife.com
Sursă imagine: youtube.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu