luni, 11 iulie 2016

Fitness şi bodybuilding, două activităţi cu etichetă greşită

În ultimul timp auzim tot mai multe persoane care pun fitnessul şi bodybuildingul în extreme diferite şi le etichetează greşit. Expresii precum: fitnessul este doar pentru doamne, bodybuildingul este specific bărbaţilor plini de steroizi, în fitness te antrenezi cu greutăţi mici şi faci multe repetări sau că cei care practică bodybuilding sunt primitivi şi au creierul mic sunt mituri, mai mult sau mai puţin răutăcioase, nefondate şi fără nimic real sau concret. Noţiunile sunt mult mai complexe, există multe alte întrepătrunderi şi conexiuni…
Vom vorbi despre ambele sporturi, cât mai explicit şi mai concret, astfel încât să clarificăm cât mai multe aspecte.

FITNESS
Termenul de fitness nu exprimă altceva decât capacitatea de efort sau pregătire fizică a unui individ. Putem spune că fitnessul reprezintă capacitatea de a efectua eficient orice activitate fizică, fără a epuiza complet resursele de energie necesare unei situaţii date, iar capacitatea de efort nu este determinată numai de bagajul aerobic, cum se sugerează de cele mai multe ori în revistele de slăbit, ci şi de pregătirea fizică a unui individ. Având însă o complexitate mai mare, fitnessul sau condiţia fizică se refera la următoarele elemente:
Rezistenţa cardio vasculară: reprezintă capacitatea corpului de a transporta oxigen şi nutrienţi la nivelul muşchilor şi de a prelua produşii de metabolism rezultaţi în urma proceselor metabolice.
Mobilitatea articulară şi supleţea musculară: este reprezentată de capacitatea de a efectua mişcări la nivel articular, trecând prin întreaga amplitudine normală de mişcare.
Forţa musculară: reprezintă forţa maximă pe care o poate dezvolta un muşchi într-o singură contracţie.
Rezistenţa musculară: este capacitatea muşchilor de a efectua mişcări repetate cu o forţă submaximală pe o perioadă de timp
Compoziţia corporală: reprezintă cantitatea de ţesut adipos raportată la masa musculară.
Fitnessul nu este un program de antrenament pe care să-l executăm de 2-3 ori pe săptămână, fitnessul este un mod de viaţă accesibil tuturor. Oricine poate deveni un practicant al fitnessului. Cele mai accesibile activităţi fizice sunt: mersul, alergarea, diferitele forme de gimnastică, dansul, înotul, badmintonul, tenisul, baschetul, fotbalul, voleiul de plajă, ski-ul etc.
Deşi centrele de sănătate şi sălile de gimnastică oferă în principal programe de gimnastică de grup şi la aparate, alegerea tipului de activitate rămâne o opţiune personală prin care fiecare se poate manifesta în funcţie de personalitate şi preferinţe.
Un program de fitness poate fi la prima vedere, un complex de exerciţii la sala de forţă, împărţite pe seturi şi repetări. Pentru cei ce reuşesc să-şi facă timp pentru sala de forţă, acest program reprezintă fitnessul. În fitness, din punct de vedere al sportului integrat în concept, scopul final al antrenamentului reprezintă o masă musculară armonioasă..
Trebuie să menţionez şi latura sportiv competiţională a fitnessului, manifestată prin concursuri şi competiţii profesioniste, însă acest lucru nu este inclus în subiectul nostru de discuţie.
BODYBUILDING
Este orientat spre obţinerea unei mase musculare cât mai mari, fără să neglijeze aspectele date de definire, simetrie şi armonie. Forţa şi rezistenţa musculară sunt aspectele cheie, care şi conduc la dezvoltarea masei.
Bodybuildingul se adresează unei categorii reduse de practicanţi, nefiind un sport de masă. Tehnicile din culturism sunt folosite însă în toate sporturile, în funcţie de necesităţile specifice. Orice dezvoltare a unei grupe musculare folosind tehnici cu greutăţi libere, aparate sau greutatea corpului reprezintă bodybuilding. Nu trebuie să se pună accent pe dezvoltarea în exces a acelei grupe musculare, însă simpla ei activare prin exerciţiile enumerate anterior reprezintă o formă de bodybuilding.

Sursa: http://www.worldclass.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu