vineri, 1 iulie 2016

Calcule de calorii


Calorii. Iar calorii. Cate calorii are un aliment? Cate calorii ai mancat ieri? Cate calorii arzi intr-o ora de antrenament? Cate calorii inseamna  un kilogram de greutate corporala? Teoretic, ecuatia slabirii sau cresterii in greutate este simpla: energia venita din alimente- energia consumata prin metabolism si activitati fizice. Daca avem un rezultat pozitiv crestem in greutate (ne ingrasam) iar daca avem un rezultat negativ slabim (corpul consuma din resurse). Totusi, exista situatii comune in care o persoana incepe sa manance mai mult si totusi slabeste sau situatii cand o persoana mananca mai putin si totusi se ingrasa. Deci exista si alti factori dincolo de aceasta abordare simplista.


Cate calorii are un aliment? 
Pe hartie un aliment are suma energiei oferite de grasimi, carbohidrati, proteine, alcooli. Aceasta energie este estimata prin diverse teste de laborator, insa energia finala eliberata in corpul nostru ramane inca o enigma. Pentru calculul caloriilor se folosesc tabele cu valori tipice pentru diverse alimente. Alimentul pe care il ai in fata poate fi totusi diferit de cel „teoretic”, in primul rand prin continutul de apa, apoi prin cel de nutrienti. In functie de modul de obtinere si procesare al alimentului poti avea diverse valori finale.
Cate calorii ajung in corpul tau? 
Dupa ce mancam, tubul digestiv incepe un proces complex de separare a elementelor nutritive din mancare si de absorbtie a lor in corp. Acest lucru se intampla cu un oarecare randament, adica o parte din energie si nutrienti va fi eliminata. In perioadele de subalimentatie randamentul creste, corpul retinand o proportie mai mare. In functie de combinatia de alimente ingerate, de asemenea, poti elimina mai mult sau mai putin din ce ai mancat. Anumite alimente au efect sinergic, adica se ajuta unele pe altele in procesul de digestie, altele se impiedica reciproc. Deci, chiar daca ai masura cu exactitate cantitatile de mancare si ai estima cu precizie mare continutul de nutrienti, ramai cu aceasta enigma: cat din ceea ce mananci asimilezi efectiv si cat este eliminat?
Cate calorii arzi pentru mentinerea vietii? 
Cunoscut drept „metabolism bazal”, aceasta notiune este la fel de vaga precum si cele de mai sus. In functie de starea corpului (antrenamente, temperatura exterioara, nivel de stress etc.) poate avea nevoie de mai multe sau mai putine calorii (energie). Deci aceasta valoare este diferita la aceeasi persoana de la o perioada la alta. Bineinteles ca de la o persoana la alta diferentele pot fi majore.
Cate calorii arzi la antrenament? 
Daca la valorile nutritive ale alimentelor si metabolismul bazal se pot face estimari relativ utile, in cazul caloriilor arse la antrenament diferentele sunt atat de mari incat devine inutil sa discutam subiectul. Incepatorii ard mai multe calorii, in timp ce un sportiv antrenat pentru anumite miscari va fi mult mai eficient. Se pare ca pana si proportia de nutrienti afecteaza energia consumata in efortul fizic.

Cate calorii inseamna un kilogram de greutate corporala? 
Tesutul gras este estimat la aproximativ 7700kcalorii pe kilogram. Totusi, in corpul nostru poate fi depozitata si apa, pot interveni masa musculara, depozitele de glicocen din muschi. In prima faza a unui program de slabire se elimina in principal apa si continut intestinal. Corpul are o capacitate limitata de a mobiliza, transporta, procesa si arde grasime. Oricat ai incerca, nu poti depasi aceste limite, desi le poti „intinde” prin diverse metode de nutritie, suplimente nutritive sau chiar substante dopante.
Ce rost are sa faci un calcul al caloriilor? 
Statistic vorbind, daca tii un jurnal amanuntit de nutritie si anternament, iti urmaresti constant greutatea corporala si monitorizezi ceilalti factori, poti ajunge la concluzii despre „medii”. Afli cam cat mananci, cam cat arzi, cam cat slabesti sau acumulezi. Totusi, pe termen mediu si lung balanta slabirii este mai fina decat atat (vorbim de echivalentul a cateva zeci sau sute de kcalorii pe zi), erorile si abaterile la estimari fiind pentru cei mai multi cauza esecului atunci cand incearca sa tina un regim strict si cantaresc mancarea „la gram”.
Masuri inteligente pe termen lung 
Din experienta mea, inainte sa ajungi la cantariri si calcule amanuntite e mult mai important sa ai surse de alimente curate, neprocesate, sa gatesti pentru optimizarea valorii nutritive a alimentelor, sa ai o dieta diversa, sport cu moderatie, odihna suficienta si sa lasi organismul sa se regleze de la sine, in timp.

Sursa: www.getfit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu