duminică, 4 noiembrie 2018

13 reguli de fitness și alimentație pentru a vedea rezultate rapid

Din nou simțim nevoia să revenim la basics, să readucem în discuție temele de bază cu informații utile în special pentru cei care își doresc să își pună la punct toate elementele pentru un stil de viață sănătos.
Prin urmare, în acest articol vorbim despre reguli ale fitness-ului, dar și niște idei greșite care se mai perpetuează inclusiv în cercurile de presupuși profesioniști.

Ce este fitness-ul și ce reguli trebuie respectate pentru a vedea rezultate?


Fitness-ul reprezintă activitatea fizică ce oferă organismului posibilitatea de a-și folosi la maxim resursele energetice. Poate fi privit ca o cale spre îmbunătățirea sănătății, aspectului și randamentului fiecărei persoane în parte. Pe lângă efectele benefice asupra fizicului nostru, sportul poate avea efecte pozitive și asupra funcțiilor creierului nostru, îmbunătățindu-ne inclusiv starea generală emoțională.
Fitness-ul poate fi pe cât de incitant, pe atât de frustrant. La fel, sportul poate deveni foarte monoton dacă nu are cine să îți deschidă mintea către exerciții noi și varietate în antrenamente.

1. Nu te arunca la niște antrenamente foarte elaborate încă de la început

Regula asta e de bază, în special dacă vii după mulți ani de sedentarism. Ia-o ușor și respectă câteva reguli, în timp ce elimini niște idei greșite pe care mai mult ca sigur le-ai auzit de prea multe ori (vezi abdomenele pentru arderea grăsimii de pe burtă).

2. Nu folosi greutăți pe care nu le poți controla

Antrenează-ti corpul, nu ego-ul, altfel te poți supune unor riscuri inutile, mai ales dacă nu esti obișnuit(ă). Calitatea, nu cantitatea contează în această privință, iar încetul cu încetul, vei ajunge și să muți munții din loc.

3. Nu sări peste încălzire!

Exercițiile de încalzire iti pregatesc mușchii pentru antrenament, cresc mobilitatea corpului și scad riscurile de accidentare, cum ar fi întinderile. Mai mult, în timpul unui antrenament intens, ritmul cardiac poate depăși 100 de bătăi pe minut, motiv pentru care inima nu ar trebui forțată brusc.
Caută niște exercitii simple pe care le execuți cu greutăți foarte mici sau deloc și evită să faci stretching înainte de antrenament (acele exerciții sunt pentru finalul antrenamentului!).

4. Ia o masă înainte de antrenament... sau nu

Contrar unor credințe populare, antrenamentele pe stomacul gol pot fi mai avantajoase pentru unii dintre noi. Postul intermitent este la modă în ziua de azi și nimeni nu se plânge de lipsa energiei sau rezultatelor dacă nu mănâncă înainte de antrenament. Dacă totuși nu te simți „up to it” și ai nevoie să mănânci ceva înainte de antrenament, atunci încearcă propunerile despre care am mai vorbit.

5. Mai schimbă antrenamentul

Dacă păstrezi aceeași rutină în antrenament pentru o perioadă foarte lungă, corpul tău se va obișnui, iar efortul nu va mai da rezultate. Încearcă să-ți modifici, măcar puțin, programul de antrenament la fiecare 8 săptămâni.
Regula asta se aplică atât pentru antrenamentul cardio, cât si pentru cel cu greutăți. Variază forma de cardio, dar și exercitiile de forță.

6. Folosește greutăți suficient de mari, chiar dacă ești femeie

Vreau să cred că folosești greutăți suficient de mari încât să execuți 8-12 repetări în general și că nu alegi greutățile roz cu care faci zeci de repetări. Un mușchi nu reacționează in nici un fel dacă faci zeci de repetări și nici NU ARZI GRĂSIMEA EXECUTÂND MULTE REPETĂRI!

7. Nu face pauze foarte mari între seturi și exerciții

Dacă nu faci seturi de foarte puține repetări (și mă îndoiesc că faci seturi de 2-3 repetări), atunci o pauză mai mare de 45-60 de secunde nu trebuie să existe între seturi.

8. Nu te înfometa

Mănâncă suficient chiar dacă vezi cum arzi kilogramele mâncând 500 de calorii pe zi!

9. Masa musculară nu crește de pe o zi pe alta, nu te îngrași de pe o zi pe alta

De fapt nici o schimbare a corpului nu se produce de pe o zi pe alta, maxim retenția de apă, însă ideea asta de a avea rezultate rapide este complet neproductivă. Nici un rezultat imediat nu va conduce la ceva durabil, nu este sustenabil pe termen lung.
Nu spera să slabesti 5 kilograme în 2 săptămani, nu spera să pui 20 de kg de masă musculară într-o lună și nu te mai panica dacă ai mâncat seara o felie de tort ca nu te îngrași până a doua zi!

10. Hidratează-te

În timpul unui antrenament, poți pierde până la doi litri de apă, iar dacă aștepți până când îți este foarte sete, probabil ca vei fi deja deshidratat (ă). Regula spune să bei pe zi minim 30ml de apă/kg de masă corporală, dacă faci sport încearcă să bei puțin mai multă.

11. Asigură-ți necesarul de fibre din alimentație sau suplimente

Nu de puține ori am auzit cum diverși nutritioniști recomandă o alimentație hipoproteică înainte și după sărbători. Același principiu "măreț" l-ar aplica și intr-o perioadă mai haotică din punct de vedere alimentar.
Tu poți să încerci, numai ca aproape garantatca nici nu te vei simti senzational, nici nu vei avea parte de o poveste de succes cu rezultate spectaculoase nici pentru slăbit și nici pentru tonifiere sau ce-oi mai vrea tu.

12. Nu te condamna pentru trișat

Cine spune ca slăbirea este un proces simplu este pur și simplu rău intenționat sau mincinos. Slăbitul este dificil, mai ales dacă ai in spate o istorie de mâncat greșit, deci e de înțeles să mai cazi în păcat uneori. Nu te culpabiliza, fii mai întelegător (oare) cu tine și depașeste momentul revenindu-ți la noul stil de viață mai sănătos și menține atitudinea pozitivă.
Cu totii greșim, până și marii pasionați de fitness au plăceri „vinovate”.

13. Abdomenul se conturează în bucătărie



Nu știu de câte ori am subliniat asta, dar o voi face de câte ori e necesar: abdomenul se observă în momentul în care ai puțina grăsime care să îl acopere.

Abdomenul NU se definește cu sute de abdomene. Trebuie să slabesti ca să-ți scadă grăsimea corporală astfel încât să nu ascundă mușchii abdominali. Abdomenul este format din fibre musculare de rezistență (la fel ca și gambele sau antebrațul) și răspunde bine la repetări ceva mai multe față de alte grupe musculare, însă asta nu înseamnă sute de repetări, înseamnă 15-20!




Sursa: www.fitbody.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu