sâmbătă, 15 septembrie 2018

De la creier la mișcare… un impuls – de ce ai nevoie de exerciții fizice


De prea mult timp auzim de peste tot din jur ca activitatea fizică contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții, că exercițiile ne ajută să fim mai buni, că sportul ne stimulează și putem fi mai fericiți. Peste tot auzim concluziile acestea pe care mulți oameni le-au tras și formulat sau reformulat și, deși nu le negăm validitatea, uneori nu le înțelegem pe deplin pentru că nu reușim să le descifrăm complet motivația.

De ce activitatea fizică contribuie la îmbunătățirea calității vieții?

În spatele acestei întrebări stau impulsurile pe care psihologia modernă nu ezită să le explice pe înțelesul tuturor.
Așadar, ți-ai dorit mereu să înțelegi de ce ai nevoie de mișcare?
Este simplu!
Pentru că…
  1. Reduce tensiunea arterială – Hipertensiunea reprezintă principala cauză pentru creșterea numărului de boli de inimă. Exercițiile vă ajută să reduceți tensiunea arterială și să îmbunătățiți activitatea inimii deoarece mușchiul inimii se antrenează. Cu cât mușchiul cardiac este mai puternic, cu atât este mai mare capacitatea acestuia de a pompa sânge prin artere, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale.
  2. Menține buna funcționare a sistemului imunitar – Sistemul imunitar acționează ca principal protector împotriva infecțiilor și joacă un rol deosebit de important în livrarea unui răspuns corespunzător la stres. Îmbătrânirea poate da mari bătăi de cap sistemului imunitar atunci când efectele acesteia încep să își lase amprenta pe modul în care funcționăm odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, chiar și programele de exerciții rapide și/sau pe termen scurt pot inversa unele efecte dăunătoare ale îmbătrânirii asupra acestui sistem de reglementare sensibil, complex și crucial care controlează atât de mult din sănătatea de zi cu zi.
  3. Menține osătura puternică – O altă schimbare ce ne marchează organismul și este cauzat de înaintarea în vârstă, este pierderea rezistenței osoase. Din nou, exercițiile fizice sunt cele care ne vin în ajutor! Menținerea sănătății oaselor nu este treabă ușoară, dar nici imposibilă. Și pentru a ne fi mai ușor, au fost concepute seturi de exerciții specifice pentru rezistența osoasă, care implică antrenamente cu ridicare de greutăți. Numărul de antrenamente de rezistență variază în funcție de vârsta și puterea fizică a fiecărui individ în parte, dar pentru a înregistra rezultate, trebuie să încorporeze o dificultate mai mare decât ridicarea a 4 litri de lapte dintr-o sacoșă și deplasarea acestora până la frigider. De asemenea, trebuie să petreceți nu mai puțin de o oră pe săptămână intensificând greutatea treptat, până se va ajunge la potențialul maxim.

De ce exercițiile fizice ne ajută să fim mai buni?


  1. Îmbunătățesc respirația – Dacă mai sus discutam despre faptul că exercițiile ajută mușchiul inimii să câștige rezistență, acum vom aduce în prim plan contribuția pe care mișcarea o aduce mușchilor care ajută la deschiderea plămânilor. Tot îmbătrânirea afectează și aceste țesuturi pulmonare, iar exercițiile într-adevăr nu mai pot repara mare lucru. Dar, ceea ce activitatea fizică poate face, este să îmbunătățească respirația pentru a aduce oxigen și a elimina dioxidul de carbon cu mai mare ușurință și pentru a eficientiza procesul prin care oxigenul pătrunde în celulele corpului.
  2. Construiesc masă musculară – Menținerea puternică a mușchilor ne ajută să menținem o masă corporală fără grăsimi, iar tensiunea pe care mușchii o exercită pe oase, este ceea ce de fapt ajută oasele să beneficieze de tot ce e mai bun din mișcările de ridicare de greutăți.
  3. Reduc nivelul de grăsime corporală – Un program ordonat de activitate fizică poate regla indicele de masă corporală și poate ajuta persoanele care se confruntă cu probleme dificile precum obezitatea. Cu cât exercițiile sunt mai dese și intense, cu atât sunt mai multe șanse ca grăsimea corporală să fie îndepărtată deoarece mușchiul contribuie la arderea mai multor calorii și la accelerarea efectivă a metabolismului.

De ce sportul ne stimulează și putem fi mai fericiți?

  1. Contribuie la un somn mai bun – Deși nu este recomandată efectuarea de exerciții înaintea somnului, exercițiile efectuate pe timpul zilei își vor face simțite efectele benefice pe timp de noapte, legătura dintre acestea fiind una externă. Acest lucru se întâmplă deoarece este stimulat ritmul cardiac. Și cum un somn bun contribuie la rândul său la o mai bună funcționare a sistemului imunitar, a inimii și a sistemului cognitiv, realizarea de exerciții se dovedește a fi soluția ideală pentru o sănătate de invidiat și un somn de nederanjat.
  2. Îmbunătățește viața sexuală – Menținerea activă a musculaturii prin efectuarea de diverse exerciții contribuie la producerea unui număr mai mare de hormoni de către glandele endocrine. Iar cu cât masa musculară este mai mare, cu atât va exista o stimulare mai puternică pentru producerea androgenilor ce ajută atât bărbații, cât și femeile să își păstreze vitalitatea sexuală. Iar cum activitatea sportivă contribuie și la conturarea unui aspect fizic mai sănătos și estetic plăcut, va conduce în definitiv la relaxare și la interacțiuni sexuale mai reușite.
Nu e mare filozofie în spatele activității fizice. În schimb este psihologie din belșug. Iar psihologia ne arată întocmai de ce avem atâta nevoie de mișcare în viața noastră. Sperăm ca acest material îți vine în ajutor și îți permite să vezi dincolo de gantere, genuflexiuni, flotări și alergat. Pentru că dincolo de ele se află motivele reale care stau la baza nevoii noastre de a ne păstra activi chiar și atunci când cheful pare că dispare.
Să dăm start la mișcare!

după: www.topfitness.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu