duminică, 28 august 2016

Cum își antrenează pieptul Big Ramy, cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor

Egipteanul Mamdouh Elssbiay este considerat de mulți specialiști cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor. Pe bună dreptate: la 1,75 m el cântărește nu mai puțin de 143 kg în forma de concurs. Datorită masivității sale a fost poreclit Big Ramy și tot datorită masivității sale s-a impus și la profesioniști.

                        

Căsătorit și tată a doi copii, egipteanul de 32 de ani trăiește și se antrenează în Kuwait. La numai trei ani de cand a început antrenamentele a câștigat Mr. Olympia pentru amatori, ediția 2012, care s-a desfășurat în Kuwait City. Astfel a trecut la profesioniști unde a câștigat New York Pro în 2013 și 2014 și Arnold Classic Brazil 2015.

Big Ramy: cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor

La Mr. Olympia, Big Ramy avansează în fiecare an în clasamente. În 2013 a obținut locul 8, în 2014 locul 7, iar în 2015 locul 5.
Având în vedere vârsta lui mică pentru culturismul profesioniști, masivitatea sa extremă și faptul că în fiecare an vine într-o formă din ce în ce mai bună, se crede că e doar o chestiune de timp până când Big Ramy va fi încoronat cu Mr. Olympia. El are ca modele doi culturiști născuți, de asemenea, în Orientul Mijlociu, care au ajuns în top la Mr. Olympia: egipteanul Muhamed Makkaway, care s-a clasat pe locul 2 la Mr. Olympia în 1983 și 1984 și pe 4 în 1985, și libanezul Samir Bannout, care a câștigat Mr. Olympia în 1983 dupa ce a ieșit pe locul 4 în 1982.

Antrenamentul pentru pectorali al lui Big Ramy

Să vedem cum își antrenează pectoralii cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor. În total el face 15 serii pentru pectorali5 exerciții a cîte 3 serii fiecare. Începe antrenamentul cu fluturări cu gantere la banca înclinată pentru a izola pieptul și pentru a păstra tricepșii odihniți. Aceasta este metoda preobosirii musculare și se aplică de obicei când ai o grupă deficitară unde la exercițiile de bază altă grupă preia prea mult din efort și obosește prematur. În cazul de față, Big Ramy simte că dacă face pentru început împins cu bara sau ganterele, tricepșii lui preiau prea mult din efort și obosesc înainte ca pectoralii să fie solicitați la maximum.
Așadar începe cu fluturări, care obosesc pectoralii fără a solicita tricepșii, astfel încât la următorul exercițiu care este împinsul înclinat cu bara la culisant, tricepșii să fie odihniți, iar pieptul deja obosit. Urmează apoi împinsul orizontal cu bara, după care împinsul declinat la aparat sau la culisant și încheie cu fluturări la peck-deck.
Big Ramy folosește o ciclizare în 5 săptămâni a greutăților. În prima săptămână alege greutăți cu care poate să facă 6 repetări pe serie apoi, în fiecare săptămână, scade greutățile ca să poată face 8 repetări pe serie, apoi 10, 12, terminând cu 15 repetări pentru ultima saptămână, după care reia ciclul.
Doar la ultima serie a fiecărui exercițiu Big Ramy este ajutat de antrenorul lui, Ahmad Alaqi, să facă câteva repetări forțate pentru a ajunge la numărul de repetări stabilit. În rest face seriile fără ajutor.
La al doilea exercițiu,împinsul înclinat cu bara la culisant, face mișcarea mai lent ca la alte exerciții, iar la varianta declinată, adică la al 4-lea exercițiu, oprește mișcarea 3 secunde în poziția de contracție maximă.
Greutățile folosite de Big Ramy sunt moderate, el neremarcându-se prin folosirea unor greutăți enorme cum se întâmplă de exemplu în cazul lui Ronnie Coleman. Iată, spre exemplu, greutățile folosite în cadrul antrenamentului în care face 6 repetări pe serie:
  • fluturări înclinat cu gantere de 60 kg;
  • împins înclinat la culisant cu 160 kg;
  • împins cu bara orizontal 180 kg;
  • împins declinat la culisant cu 140 kg;
  • fluturări peck-deck cu 78 kg;
după www.topculturim.ro

2 comentarii: