In culturism se utilizeaza mai multe principii de antrenament, care au drept scop cresterea eficientei antrenamentului. Cu cat mai avansat este nivelul de pregatire a culturistului cu atat mai inceata devine dinamica performantei. Iesirea din situatie este cresterea greutatii - aceasta cale este dificila pe motiv ca poate duce la traume. De cealalta parte poate fi crescuta eficienta antrenamentelor, o cale mult mai sigura si mai eficienta de a creste performanta atletului. In scopul cresterii eficientei antrenamentelor culturistii aplica niste principii, aceste principii au fost sistematizate si teoretizate de catre Joe Weider.
Joe Weider ?
De-a lungul carierei sale de antrenor, Joe Weider a elaborat o serie de principii de antrenament de valabilitate generala principii care au dat rezultate excelente în antrenamentele unor mari campioni ai culturismului mondial . Joe Weider a dorit si a reusit sa dezvolte si sa promoveze propriul sau sistem de antrenament, subliniind valoarea unei dezvoltari musculare totale. În anul 1966 Joe Weider a editat o brosura intitulata "The Weider System" continând o serie de metode de antrenament si exercitii ulterior mult îmbogatite. Unele dintre ele constituie modalitati originale, rod al cercetarilor proprii, altele sunt metode preluate de la predecesori. Sistemul Weider de antrenament contine toate principiile, meritul lui Joe Weider fiind de a le fi descris si organizat într-un sistem unitar.
Multe dintre principii, foarte importante pentru antrenament, au fost testate în timp la un nivel maxim, numarul si denumirea acestor principii suferind modificari pe masura ce cercetarile si observatiile metodico-biologice au furnizat date noi absolut necesare. Combinarea felului exercitiilor, cu modul de lucru pe atrenament si pe zile într-o forma complexa, a dus la aparitia acestor principii împartite în trei grupe, în functie de natura antrenamentului folosit si executarea exercitiilor
Principiile lui Weider se impart urmatoarele grupe de principii:
A. Principii care contribuie la eficientizarea antrenamentului în cicluri
B. Principii care contribuie la buna organizare a antrenamentelor
C. Principii care explica executarea fiecarui exercitiu
Principiile sunt concepute pentru a asigura permanent stimuli si metode pentru a creste gradat intensitatea în antrenamente. O alta clasificare realizata de prof. doctor Alexandru Virgil Voicu în cursul sau de culturism, împarte principiile Weider tot în trei grupe dar în functie de gradul de pregatire:
1. Principii Weider pentru începatori
2. Principii Weider pentru cei cu stadiu mediu de dezvoltare
3. Principii Weider pentru cei cu stadiu de dezvoltare avansat
Trebuie subliniat faptul ca în nici una dintre cele doua clasificari nu se modifica numele sau numarul principiilor, ci doar structura acestora.
În concluzie sistemul de antrenament Weider se doreste a fi un ghid pentru ca sportivii sa fie capabili sa isi perfectioneze propriile lor metode de antrenament, având la baza o oarecare experienta si anumite obiective clare, o abilitate de recuperare, precum si de a-si cunoaste atât punctele forte cât si cele slabe.
"În culturism, ca în orice ramura sportiva, notiunea de limita este labila.(schimbatoare)"
Joe Weider.
1. Principii Weider cu referire la planificarea ciclului de antrenament
1) Principiul ciclizarii antrenamentului
Se împarte anul în cicluri de antrenament pentru forta, masa si definitie (antrenament calitativ), evitând accidentarile si pastrând corpul receptiv la adaptare.
2) Principiul antrenamentului separat
Saptamâna se divide atât în antrenamente pentru partea superioara cât si partea inferioara a corpului ceea ce va duce la sedinte de antrenament mai intense.
3) Principiul separarii duble sau triple a antrenamentului
Multi culturisti din zilele noastre lucreaza una, doua sau chiar trei parti ale corpului singure dimineata la un antrenament si apoi se întorc seara pentru a antrena o alta grupa musculara. Avantajul este evident antrenându-se de doua-trei ori pe zi, intensitatea creste, iar stimularea este mai mare. Cu alte cuvinte se împarte programul de antrenament în doua-trei sedinte mai scurte pe zi, având ca efect cresterea intensitatii.
4) Principiul confuziei musculare
Muschiul se obisnuieste cu un anumit tip de efort atunci când se aplica acelasi stress un timp mai îndelungat. Daca se schimba constant exercitiile, seturile, repetartile si unghiurile de tragere asupra muschilor ei nu se vor obisnui si adapta la stress-ul ce actioneaza asupra lor, fiind astfel nevoiti sa creasca.
5) Principiul încalzirii permanente
Baza cresterii fiecarui parametru a formei sportive se face prin solicitarea muschilor într-un mod mai accentuat decât sunt obisnuiti.
6) Principiul variatiei
Este un fapt stiintific ca diferite parti ale celulei musculare cotin proteine si sisteme energetice, care raspund diferit la diferite nivele de exersare. Proteinele fibrelor musculare devin mai mari când sunt confruntate cu încarcaturi de înalta rezistenta. Sistemele aerobice ale celulei (mitocondriile) raspund la antrenamentul de înalta rezistenta. Deci pentru a obtine maximum de marire a celulei musculare trebuie facute o varietate de repetari, de la putine la mai multe si invers.
Exemplu: în primul set a unui exercitiu se executa 15 repetari, în al doilea 10, în al treilea 8, iar în setul final 6 repetari
.
.
7) Principiul antrenamentului eclectic
Combinarea miscarilor de construire a masei cu cele de izolare, duc la aparitia antrenamentului eclectic. Când se combina acest principiu împreuna cu antrenamentul instinctiv, se apropie de cel mai bun antrenament pentru întarire, formare si crestere musculara.
8) Principiul antrenamentului instinctiv
Încercati diferite tehnici de antrenament si fiti atenti la rezultate pentru a va dezvolta capacitatea de a alcatui scheme de antrenament, diete, cicluri si niveluri de intensitate, repetari si seturi cu efect maxim.
2. Principii Weider cu referire la alcatuirea programului de antrenament
1) Principiul sistemului de seturi
Executia unui singur set pentru o grupa musculara tine de vremurile de început ale culturismului. Sistemul de seturi recomanda serii multiple pentru fiecare exercitiu având ca efect aplicarea unui stress maxim si cresterea muschilor.
2) Principiul superseturilor
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute principii. Ideea este sa se faca doua seturi unul dupa altul, din fiecare exercitiu, cu putina sau fara pauza între ele. Se combina exercitii pentru grupe musculare opuse. Exemplu: biceps-triceps, cu scurta perioada de odihna între ele.
3) Principiul seturilor compuse
Seria compusa consta în doua exercitii lucrate fara pauza între ele, pentru aceeasi grupa musculara, astfel se "pompeaza" la maximum muschii.
4) Principiul triseturilor
Când se executa trei seturi pentru aceeasi grupa musculara fara pauza între ele se executa un triset. Aceasta tehnica permite pomparea muschilor rapid. Datorita faptului ca sunt loviti din trei unghiuri diferite este în primul rând o tehnica de modelare. Triseturile cresc factorii de recuparare a rezistentei musculare locale si sunt de asemenea o foarte buna tehnica pentru cresterea vascularizarii.
5) Principiul seturilor gigant
Un set gigant consta în executarea unui set de 4-6 exercitii pentru o grupa musculara, cu putina sau fara pauza între ele.
6) Principiul seturilor intercalate
Se lucreaza grupe mai mici si mai putin dezvoltate precum antebratele, abdomenul si gambele în pauzele dintre seturile pentru piept sau coapse.
7) Principiul pauza-odihna
Cum se poate face un set cu greutate maxima pentru fiecare repetare? Pauza-odihna este raspunsul. Se utilizeaza o greutate încât sa se poata executa doua-trei repetari, se face o pauza de 30-40 de secunde, dupa care se executa alte 3-4 repetari, se face apoi o pauza de 40-60 de secunde si se fac alte doua repetari, dupa care se face înca o pauza de 60-90 de secunde si se executa înca una-doua repetari, aproape cu greutate maxima. Aceasta este o tehnica foarte buna pentru producerea marimii si a fortei.
8) Principiul prioritatii muschiului
La începutul antrenamentului este bine sa se antreneze zonele musculare mai slabe deoarece organismul este odihnit si energia este mai mare, lucrându-se astfel cu o intensitate marita.
9) Principiul pre-epuizarii
Se executa un exercitiu de izolare, o miscare secundara, înaintea unei miscari mai complexe pentru a pre-epuiza muschiul respectiv. Exemplu: fluturari cu gantere pentru piept, înaintea împinsului din culcat orizontal.
10) Principiul piramidei
Se bazeaza pe o crestere continua a greutatii la fiecare serie. Se începe cu aproximativ 60% din greutatea maxima 1RM, în functie de posibilitati se executa aproximativ 15 repetari. Se încarca bara cu greutate si se scade numarul de repetari (10-12). În final se creste greutatea pâna când se atinge 80% din maxim, si se pot face 5-6 repetari. Lucrul în sistem piramidal se începe, ca orice alta forma de antrenament cu o buna încalzire a muschilor, si de preferat cu o sedinta de stretching.
11) Principiul seturilor descrescatoare
Aceasta metoda este denumita si "stripping" de catre multi culturisti. Dupa ce muschiul este epuizat se descarca din greutate imediat si se continua exercitiul pâna când se ajunge din nou la epuizare. Aceasta este o cale de a creste intensitatea la fiecare set, dar este un lucru foarte greu, si nu ar trebui aplicat acest principiu la mai mult de 1-2 exercitii per antrenament.
12) Principiul antrenamentului instinctiv
Toti culturistii ar trebui sa atinga capacitatea de a-si întocmi programe pe grupe de exercitii, seturi si repetari care lucreaza cel mai bine pentru ei. Daca nu se face acest lucru, nu se va atinge niciodata potentialul maxim. Fiecare persoana raspunde diferit la diferite diete si scheme de antrenament. Prin experienta veti sti instinctiv cum sa fie antrenamentul pentru cele mai bune câstiguri.
3.Principii Weider cu referire la executarea fiecarui exercitiu
1) Principiul izolarii
Fiecare muschi actioneaza ca stabilizator, sinergist, antagonist sau protagonist. Lucrând muschiul total izolat în orice exercitiu, îl separati cât mai mult posibil si odata cu aceasta creste stress-ul aplicat acestuia. Daca se doreste formarea si construirea unui muschi la maxim, independent trebuie izolat cât mai bine de alt muschi, aceasta facându-se prin gasirea celei mai bune pozitii anatomice. Exemplu: flexii la aparatul L. Scott pentru biceps.
2) Principiul trisarii
Se foloseste un usor impuls pentru a aduce greutatea dincolo de punctul mort al miscarii la capatul unui set pentru a aplica mai mult stress muschiului. Trisarea trebuie vazuta nu ca o cale de a usura stress-ul asupra unui muschi, ci ca o modalitate de a-l creste
3) Principiul tensiunii continue
Inertia poate fi cel mai mare dusman al dezvoltarii muschiului. Lucrul executat de muschi în timpul unei miscari se va diminua daca în timpul executiei are loc balansul greutatilor. Este mai bine ca executiile sa fie încete si sa se mentina astfel tensiunea în muschi tot timpul. Acest tip de antrenament este intens si stimuleaza fibrele musculare.
4) Principiul antrenamentului calitativ
Antrenamentul calitativ înseamna sa se reduca gradat timpul de odihna dintre seturi, încerând în acelasi timp sa se execute acelasi numar de repetari sau chiar mai multe. Antrenamentul calitativ sau premergator concursului este foarte eficient pentru cresterea definitiei si vascularitatii.
5) Principiul repetarilor fortate
Este unul dintre cele mai neîntelese principii de antrenament. Este o foarte intensa metoda de antrenament si foarte multi culturisti se supraantreneaza intrebuintând repetarile fortate prea mult timp. La capatul unui set se apeleaza la ajutorul unui prieten pentru a face înca câteva repetari aditionale avînd ca efect epuizarea muschiului. Repetarile fortate împing fibrele musculare peste oboseala normala pentru a creste si o densitate musculara mai mare.
6) Principiul irigarii (pomparii muschiului)
Pentru a produce crestere musculara si a mentine muschiul lucrat se executa trei patru exercitii pentru o grupa musculara pompând la maximum de sânge în muschiul respectiv înainte de a lucra alt muschi. Principiul se utilizeaza la grupele musculare importante.
7) Principiul arselor
Când se executa înca doua-trei repetari partiale scurte, la sfârsitul unui set obisnuit se aduce sânge si acid lactic în plus în muschiul lucrat. Aceasta crestere a acidului lactic produce o senzatie neplacuta de arsura. Fiziologic, produsele oboselii si sângele în plus aduse în muschi de aceste miscari partiale, umfla muschii (celulele) si ajuta capilarele sa se mareasca. Toate acestea contribuie la cresterea marimii si vascularitatii muschiului.
8) Principiul repetarilor partiale
Ca mijloc al cresterii fortei fizice si marimii se pot executa repetari partiale la începutul, mijlocul sau sfârsitul unei miscari din exercitiile de baza. Se executa repetari partiale cu greutate variabila pe diferite segmente ale miscarii pentru a crea maximum de stress în muschiul lucrat. Acest lucru permite sa se lucreze si partile muschilor care de obicei nu sunt suficient solicitate din cauza sistemului de pârghii ce actioneaza pe parcursul miscarii. De aceea, executarea de repetari partiale cu greutati mari este folositoare în dezvoltarea maxima a masei si fortei la fiecare grupa musculara. Astfel repetarile partiale pot fi întrebuintate de culturistii avansati pentru a-si îmbunatati zonele slabe.
9) Principiul repetarilor negative
Negativele sau antrenamentul excentric permit unui numar mai mare de fibre musculare sa raspunda la stress deoarece se poate coborî cu o greutate cu aproximativ 30%-40% mai mare decât greutatile utilizate în mod normal. Aceasta metoda de antrenament întareste muschii si tesuturile de legatura si ajuta la cresterea fortei foarte repede. Antrenamentul negativ trebuie facut ocazional.
10)Principiul contractiei de vârf
Contractia de vârf este o metoda prin care se pastreaza întreaga tensiune în muschiul lucrat atunci când este în pozitia de contractie maxima.
11)Principiul vitezei
Întrebuintarea greutatilor mai mari este cea mai buna metoda pentru dezvoltarea marimii. Principiul vitezei este perfect pentru utilizarea greutatilor mai mari decât cele obisnuite. Accelerarea vitezei de executie va stimula fibrele rapide. Daca se doreste dezvoltarea musculaturii la potentialul maxim, nu trebuie executate doar miscari lente, concentrate ci si miscari explozive grele. Nu trebuie facute antrenamente rapide tot timpul, în schimb se pot cicliza miscarile în programul anual de antrenament. Acest principiu se utilizeaza când se lucreaza pentru forta si marime musculara.
12) Principiul izo-tensiunii
Probabil este unul dintre cele mai îndragite principii. Izo-tensiunea înseamna control muscular mentinând tensiunea de vârf atunci când va încordati timp de 3-6 secunde, respectând acest lucru de aproximativ 3 ori. Campionii întrebuinteaza aceasta metoda tensionând toti muschii de trei ori pe saptamâna, deoarece aceasta flexare izometrica constanta îi face capabili sa-i controleze mai bine si le permite sa obtina mai multa separatie când se pozeaza într-un concurs.
4. Clasificarea principiilor Weider în functie de stadiul pregatirii
1. Principii Weider pentru începatori:
Principiul încarcaturii progresive
Principiul izolatiei
Principiul confuziei
Principiul prioritatii
Principiul încarcaturii progresive
Principiul izolatiei
Principiul confuziei
Principiul prioritatii
2. Principii Weider pentru cei cu stadiu intermediar de dezvoltare:
Principiul piramidei
Principiul divizarii pe zile
Principiul antrenamentului în serii
Principiul irigarii totale cu sânge a muschilor
Principiul superseturilor
Principiul serilor compuse
Principiul de antrenament cu repetari variate
Principiul antrenamentului ciclic
Principiul izometriei
Principiul piramidei
Principiul divizarii pe zile
Principiul antrenamentului în serii
Principiul irigarii totale cu sânge a muschilor
Principiul superseturilor
Principiul serilor compuse
Principiul de antrenament cu repetari variate
Principiul antrenamentului ciclic
Principiul izometriei
3. Principii Weider pentru cei cu stadiu avansat de dezvoltare:
Principiul trisarii
Principiul tri-seturilor
Principiul seturilor gigant
Principiul pre-extenuare
Principiul odihna-pauă
Principiul contractiei de vârf
Principiul tensiunii continue
Principiul tensiunii continue
Principiul miscarilor negative
Principiul repetarilor fortate
Principiul împartirii duble sau triple a antrenamentului
Principiul arderii
Principiul bombarii
Principiul alternarii
Principiul vitezei
Principiul antrenamentului de calitate
Principiul descarcarii progresive a încarcaturii
Principiul instinctiv
Principiul încalzirii
Principiul atitudinii mentale
Principiul antrenamentului total
principii traduse si preluate de pe http://www.scritube.com/timp-liber/sport/Sistemul-Weider2322292019.php
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu