duminică, 6 noiembrie 2011

Ce este bine sa mancam?

In ziua de azi este destul de greu sa stii cu exactitate ce este bine sa consumi. Exista mult mai multe alimente care ar trebui sa fie interzise decat cele acceptate. Sa vedem insa care alimente ar putea fi pe lista buna.
De exemplu, fasolea este un carbohidrat bun deoarece are indexul glicemic scazut. Totdata este bogata in fibre (mai ales solubile) si in minerale.
Cand ne referim la carne lucrurile se complica putin. Carnea rosie are un continut destul de mare de grasimi insa o salveaza proteinele, vitamina B 12 si fierul pe care le contine. 

Astfel, atat timp cat esti atent, poti indeparta grasimea si consuma carnea macra. In ceea ce priveste pieptul de pui si de curcan aceastea sunt cele mai bune surse de proteine (la fel si pulpele insa au un continut mai ridicat de grasimi). Poti gati carnea la gratar, coapta sau fiarta insa niciodata prajita. Carnea de porc este interzisa deoarece este mult prea grasa si are un continut mult prea mare de calorii.
Orezul, asa cum este consumat in Asia, reprezinta in sine o mancare, avand toate elementele nutritionale de care are nevoie organismul pentru a fi sanatos. Insa ceea ce cumparam noi de pe piata este departe de a fi ceea ce oamenii consuma in Asia. Prin rafinarea pe care o sufera orezul nostru alb isi pierde orice valoare nutritionala. Singura ta optiune in acest caz ramane orezul maro fiind mult mai sanatos.
Desi poate parea ciudat, ai voie sa consumi cat peste doresti, chiar si zilnic! Acizii grasi omega 3 il fac un aliment de baza in alimentatia oricarui om.
De asemenea, poti consuma si cate albusuri doresti atat timp cat te feresti de galbenusuri. Toata grasimea pe care un ou o contine se afla in galbenus, albusul fiind la fel de slab ca si proteinele. Datorita avantajelor pe care le ofera, soia trebuie sa faca si ea parte din dieta ta. Aceasta contine anumiti aminoacizi care duc la scaderea nivelului de colesterol din corp si al insulinei. Consumand soia frecvent vei ajuta la mobilizarea metabolismului, implicit si la mobilizarea grasimii.
Incheiem cu fructele si legumele. La ceastea nu exista nicio interdictie, de nici un fel. Dimpotriva, consuma zilnic cat mai multe fibre pentru sanatatea ta!
(sursa - pro - sanatate.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu