sâmbătă, 3 decembrie 2011

Ce trebuie sa cunoastem cand mergem la sala?

Exista numeroase mituri legate de alimentatia si/sau consumul de apa inainte, in timpul sau dupa antrenament. Povestile sportivilor de performanta care 'slabesc' rapid inainte de testul cantarului vin sa alimenteze aceste zvonuri. Trebuie sa stiti, insa, ca pierderea de apa din organism nu inseamna o pierdere in kilograme, decat temporara, si ca deshidratarea nu poate fi decat in dezavantajul vostru. Specialistii raspund la intrebarile dumneavoastra.


Hidratarea
Este in regula daca beau multa apa in timpul sedintelor de aerobic/ fitness? Dar in timpul mesei?
Consumul de apa este foarte benefic pentru organism. Nu ar trebui sa te ingrijoreze faptul ca bei apa in timpul orelor de aerobic / fitness; efortul fizic necesita consum de apa. Cu cat bei mai multa apa, cu atat elimini mai mult si organismul se detoxifica.
Ce iti recomand eu este sa eviti apa in timpul meselor. In cazul in care mesele sunt 'consistente', incearca sa reduci consumul de apa. Bea des, putin cate putin.
Este adevarat ca, dupa terminarea exercitiilor de aerobic, nu e voie sa se bea apa cel putin o jumatate de ora, din motiv ca s-ar pune la loc tot ce-am dat jos?
NU! Consumati cat mai multa apa, fie in timpul orei, fie dupa. Apa nu are cum sa va afecteze intr-un mod negativ. Repet: cu cat bem mai multa apa, cu atat vom elimina mai mult! In schimb, in cazul in care nu consumam apa, corpul este in pericol de deshidratare.
Poti sa bei apa cat timp esti in sauna sau doar dupa ce pleci?
Consumul de apa aduce doar beneficii organismului. A bea apa in sauna nu este interzis. Sfatul meu este, insa, ca apa sa aiba temperatura camerei.
Alimentatia
Cu cat timp inainte de a merge la sala pot sa mananc?
Este recomandat sa mananci cu cel putin 2 ore inainte de inceperea antrenamentului.
Ce ar trebui sa mananc cu 2-3 ore inainte de a merge la sala? Dar dupa?
Inainte cu 2-3 ore de antrenament poti servi o masa consistenta care sa cuprinda proteine si carbohidrati (de exemplu, un gratar cu orez si salata). De asemenea, cu o jumatate de ora inainte de sala, poti consuma un baton de cereale sau unul proteic pentru a rezista efortului. Nu uita sa te hidratezi pe tot parcursul programului, indiferent de tipul de efort - cardio sau anaerob (tonifiere).
De asemenea, daca vrei, poti avea o masa doar din fructe, acestea continand carbohidrati cu absorbtie lenta, care te ajuta sa sustii efortul pe durata antrenamentului. Dupa antrenament poti manca o friptura de pui cu legume sau salata.
Daca iau vitamine, pun mai repede masa musculara?
Vitaminele sunt considerate esentiale pentru viata. Pentru cresterea in masa musculara, iti recomand suplimentele proteice, dar si o alimentatie bogata in proteine.
Pot sa mananc un baton de slabit in timpul micilor pauze de la sala?
Incearca sa eviti sa mananci orice in timpul pauzelor din timpul antrenamentelor. In ceea ce priveste consumul de batoanelor de slabit, trebuie sa stii ca ele au rolul de a inlocui o masa, maxim doua pe zi. Nu face abuz!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu